Cilt: 4 Sayı: 4, 15.10.2021

Yıl: 2021

International Journal of Economics, Politics, Humanities & Social Sciences – IJEPHSS iktisadi, sosyal ve insani bilimler alanlarındaki akademik düzeyde güncel tartışmaları kendisine konu edinmektedir.  Bahse konu tartışmaların gelişmesinde söz sahibi olabilecek özelliklerdeki çalışmaları yayımlamak suretiyle, hem konu ile ilgilenen araştırmacılarla buluşturmayı, hem de bu tartışmalara katkı sunmayı temel amaç olarak görmektedir. 

Dergimizde yayımlanmak için değerlendirmeye alınacak alanlar şunlardır:

- İktisat

- Finans

- Maliye

- Ekonometri

- Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi

- Edebiyat

- Sosyoloji

- Psikoloji

- Tarih

Derginin hedef kitlesini akademisyenler, araştırmacılar, profesyoneller ve ilgili mesleki, akademik kurum ve kuruluşlar oluşturmaktadır. Bu nedenle dergimiz salt akademisyenlerden gelen çalışmalara değil, araştırmacı ve uygulamacılardan gelebilecek akademik nitelikli özgün çalışmalara da açıktır. 

Lisansüstü tezlerden türetilmiş çalışmalar 16.04.2021 tarihi itibariyle değerlendirmeye kabul edilmeyecektir.

Dergi’ye gönderilen makalelerin yazım kuralları açısında son denetimlerin yapılmış olduğu ve basılmaya hazır olarak verildiği kabul edilir. Yazılar Microsoft Word formatında yazılmış olmalıdır.

Diğer yazım kuralları aşağıdaki gibidir:

·      Sayfa kenar boşlukları üst alt–sağ–sol kenarlar için 2,5 cm olmalıdır.

·      Başlık büyük harfle sayfa ortalanarak Times New Roman 12 punto ve koyu olarak yazılmalıdır.

·     aMakalenin yazar(lar)ı, adını ve soyadını, makalenin başlığının altında 11 punto, sayfaya ortalanmış, Times New Roman karakterinde yazmalıdır. Yazarlara ait unvan, kurum, e-posta ve ORCID bilgisi ismin yanına verilen dipnot ile gösterilmelidir.

·      Çalışmanın lisansüstü tezinden ya da bir konferans/bilimsel etkinlikten türetilmiş olması halinde, başlığa verilecek bir dipnot ile (* veya farklı bir işaret) belirtilmesi gerekmektedir.

·      Özet, yazının birinci sayfasında, 200 kelimeyi geçmeyecek şekilde yazılmalıdır. Özetin altında en az 3, en fazla 5 anahtar sözcük yer almalıdır. Özet tek satır aralığında 9 punto iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Ekonomi alanında yazılan çalışmalarda 3 adede kadar JEL kodu kullanılabilir.

·      Türkçe hazırlanan çalışmalarda önce Türkçe başlık ve özet, sonrasında da İngilizce başlık ve özet olacaktır. İngilizce hazırlanan çalışmalarda Türkçe özet yazılması şart değildir.

·      Bölüm ve alt başlıklar 12 punto koyu, sadece ilk harfleri büyük olarak iki yana yaslı şekilde yazılmalıdır. Başlık numaralarında, sayılar giriş bölümünden itibaren verilmeli, ondalık sistemde (1., 1.1., 1.1.1. gibi) numaralandırılmalıdır.

·      Ana metinde, paragraflar Times New Roman karakterinde ve 11 punto büyüklüğünde olmalıdır.

·      Hizalama; iki yana yaslı, girinti; sol: 0 cm, sağ: 0 cm; özel: İlk satır 1,25cm şeklinde olmalıdır. Paragraflardan sonra 6 nk boşluk bırakılmalı ve satır aralığı 1,15 olacak şekilde yazılmalıdır. Sayfa numaraları sağ altta olmalıdır.

·     Şekil ve tablo başlıkları 10 punto koyu olarak tablo ve şekillerin üzerine yazılmalı, her birine sıra numarası (Tablo 1, Tablo 2 ve Şekil 1, Şekil 2 vs.) verilmelidir. Kaynak bildirimleri tablo ve şekillerin altında 8 punto olacak şekilde yazılmalı ve bibliyografik bilgiler eksiksiz olarak verilmelidir. Tablo, şekil vs. içindeki metin 10 punto aralığında olmalıdır. Metinde yer alacak matematiksel denklemlere sıra numarası verilmeli, sıra numaraları parantez içerisinde sayfanın sağına yaslı olarak yazılmalıdır. 

·      Doğrudan atıflar metin içerisinde bağlaç yöntemi kullanılarak yapılmalıdır.

·    Metin içerisinde atıflar yazar(lar)ın soyadı, kaynağın yılı ve sayfa numarası şeklinde yapılmalıdır. Yazar adı yoksa kurum adı yazar yerine kullanılmalıdır. Örnek; (Yüksel, 2003:5), (Yüksel ve Murat, 2001:15), (Yüksel vd., 2000:10-12), (DPT, 2004:32).

·      Açıklama notları, Eğer gerekliyse, sayfa altında dipnot şeklinde (9 punto) ifade edilmelidir.

 

KAYNAKÇA KURALLARI

Kaynakça Times New Roman ve 10 punto büyüklüğünde çalışmanın sonunda düzenlenmelidir. Kaynakça makalenin bittiği sayfadan başlatılmalı ve çalışmalar soyadına göre alfabetik olarak sıralandırılmalıdır. Aynı yazarın birden çok çalışmasına atıfta bulunulduğunda, yayın tarihi en eski olandan başlamalıdır. Aynı yazarın aynı tarihli birden fazla çalışmasına atıfta bulunulduğunda kaynaklar kaynakça ve metin içi atıflarda a,b,c,…harfleri kullanılarak numaralandırılmalıdır (2003a, 2003b, 2003c gibi). Bir yazarın tek ve birden fazla yazarlı çalışmasına atıfta bulunulması durumunda, önce tek yazarlı çalışmalar belirtilmelidir. Dergi içerisinde atıf verilmeyen kaynaklar kaynakça bölümde belirtilmemelidir.

Kaynakçanın hazırlanmasında APA formatı esas alınacaktır. Aşağıda kaynakça gösterimi ile ilgili bazı örnekler verilmiştir. Örneği bulunmayan kaynak gösterimleri için https://www.apastyle.org/learn/quick-guide-on-references bağlantısı kullanılabilir.

 

Kitap

Soyad, Adın İlk Harfi. (Yayım Yılı). Kitabın Adı. (Baskı Sayısı). Yayım Yeri, Şehir.

Aydın, H. İ. (2016). Sosyal Sermaye ve Kalkınma. (1. Baskı). Efil Yayınevi, Ankara.

Editörlü Kitap / Kitap Bölümü

Soyad, Adın İlk Harfi. (Yayım Yılı). “Bölüm Adı” (Ed. Editörün Adı Soyadı), Kitabın Adı, ss.Sayfa Aralığı, Yayım Yeri, Şehir.

Oğuz, O. (2016). “Türkiye'de Finansal Sistem ve Bankacılık” (Ed. Nadir Eroğlu, Halil İbrahim Aydın, Cüneyt Yenal Kesbiç), Para Banka ve Finans, ss.176-215, Orion Yayınevi, Ankara.

Çeviri Kitap

Soyad, Adın İlk Harfi. (Yayım Yılı). Kitabın Adı (Çev. / Haz. / Çev.Ed.), Yayım Yeri, Şehir.

Jones, C. (2001). İktisadi Büyümeye Giriş. (Çev. Şanlı Ateş ve İsmail Tuncer), Literatür Yayınları, İstanbul.

Makaleler

Soyad, Adın İlk Harfi. (Tarih). Makalenin Adı, Yayınlandığı Dergi Adı, Cilt(Sayı):Sayfa Aralığı.

Oğuz O. (2017). Türkiye’de Sanayi Üretim Endeksi İçin SETAR Tipi Doğrusal Olmayan Birim Kök Analizi, Beykoz Akademi Dergisi, 5(1):1-17

Soyad, Adın İlk Harfi. & Soyad, Adın İlk Harfi. (Tarih). Makalenin Adı. Yayınlandığı Dergi Adı, Yıl(Sayı), Sayfa Aralığı.

Yalçınkaya, Ö. & Aydın, H. İ. (2017). The Effects of Inward and Outward Foreign Direct Investments on Economic Growth: Evidence from the G-7 and Selected Emerging Market Economies (1994-2015). Macro Think Institute Research in Applied Economics, 9(1), pp.26-44.

Sempozyum / Konferans / Bildiri

Soyad, Adın İlk Harfi. (Tarih). “Bildiri Adı”, Etkinliğin Adı, Etkinlik Tarihi, (varsa) Etkinliği Düzenleyen Kurumun Adı, Sayfa Aralığı, Şehir.

Oğuz, O. (2015). “Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ekonomilerde Dışa Açıklık ve Gelir Dağılımı İlişkisi”, EY International Congress on Economics II (EYC2015), 5-6 Kasım, Ankara, Turkey.

Kurum Yayını

Eser Sahibi (Kurum vs.). (Yayım Yılı). Eserin Adı. Yayım Yeri, (mevcutsa)Şehir.

İTO - İstanbul Ticaret Odası. (2003). Ekonomik Rapor. İTO Yayınları No: 2003-57, İstanbul.

İnternet Kaynağı

Kurum Adı Kısaltması. (Tarih). (varsa)Web Site Başlığı. Yayının Başlığı. Erişim Tarihi, URL Adresi

Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı. (2008). Güneydoğu Anadolu Projesi Eylem Planı (2008-2012), 07.03.2017, www.gap.gov.tr,

Tezler

Soyad, Adın İlk Harfi. (Tarih). “Tez Adı”, Tez türü, Üniversite/Enstitü, Şehir.

Oğuz, O. (2017). “Gelir Dağılımı Adaletsizliğinin Kurumsal İktisat Yönünden Değerlendirilmesi: Ekonometrik Bir Uygulama”, Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Gazete Yazıları

Soyad, Adın İlk Harfi. (Tarih). Yazının Başlığı. Gazetenin Adı:gün.ay.yıl.

Krugman, P. (2019). The Sum of Some Global Fears. New York Times:25.01.2019


Örnek şablona bu bağlantı üzerinden ulaşılabilirsiniz. 

International Journal of Economics, Politics, Humanities & Social Sciences – IJEPHSS, bilimsel araştırmaları ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sunmaktadır. Bu nedenle makale gönderimi, değerlendirme süreçleri ve yayınlanması için herhangi bir ücret talep etmez. Bütün yazarlar, makaleleri hakem sürecini geçtikten sonra yayınlandığında, açık kaynak erişimini ve CC-BY-NC-SA koşullarını kabul ederler.

IJEPHSS internet üzerinden yayın yapmaktadır. Bu nedenle yazar(lar)a basılı materyal gönderimi yapılmayacaktır. Çalışmalar, ihtiyaç duyulması halinde sitemizden veya Dergipark üzerinden pdf formatında şahsi bilgisayarlara kayıt edilebilmektedir.

IJEPHSS’te yayımlanması için sisteme yüklenen çalışmalar için sorumlu yazar tarafından imzalanan “telif hakkı sözleşmesi” gereklidir.

Yazar(lar) tarafından dergiye gönderilecek makaleler başka bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.

IJEPHSS'te lisansüstü tezlerden türetilen çalışmalara yer yerilmemektedir. 

IJEPHSS‘te daha önceden çalışması yayımlanan bir araştırmacının, yeni bir çalışması (tek başına veya ortak yazarlı olması fark etmeksizin) hakemlerden kabul alsa dahi, mevcut çalışmanın yayınını takiben en erken dört sayı sonra yayımlanabilir.

IJEPHSS'te hakem süreci olumlu sonuçlanmış ve editör onayından geçmiş olan çalışmalar, geliş tarihi dikkate alınarak yayın sırasına eklenir. Özel sayılar hariç, belirli bir tarihteki sayı için yayın kabul edilmemektedir. 

Yazar(lar) çalışmalarında kullandıkları kaynak ve materyallerin (resim, fotoğraf, şekil, tablo vs.) telif hakkı ve kullanım izinlerini kontrol etmelidirler. Telif hakları ve izinler konusunda sorunuz varsa lütfen son düzeltmenizi yollamadan önce yönetici editörümüze danışınız. IJEPHSS telif hakları konusunda doğacak sıkıntılardan dolayı sorumluluk üstlenmemektedir. Yazar(lar) bu konuda sorumluluğu yazılarını sisteme yükledikleri ve/veya gönderdikleri zaman kabul etmiş olurlar.

IJEPHSS, Türkiye Cumhuriyeti Devleti hukuk kuralları çerçevesinde “5846” sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanun ve Hükümleri’ne tabi hareket eder. Bu kanunun gerekliliklerini yerine getirmeyen yazar ya da yazarlar hakkında IJEPHSS tek taraflı olarak hukuki haklarını korumaya sahiptir. IJEPHSS, her ne kadar bilimsel etik kurallarına uygun hareket etmekte duyarlı davransa da, yayınlanması amacıyla gönderilen çalışmalarda yapılan alıntılar, intihal gibi konularda yazar ya da yazarlar tek taraflı olarak sorumludur. Bu konuda IJEPHSS üzerinde hiçbir kurum, kişi ya da diğer yetkili organlar yaptırım uygulayamaz. IJEPHSS yönetici editörleri ve/veya alan editörleri yazılımı aracılığıyla çalışmalardaki intihal oranlarını kontrol eder ve %20 seviyesinin üzerindeki çalışmalar hakem sürecine alınmadan reddedilir.

Yayın için çalışmasını gönderen yazar(lar), dergi kurallarına uyacaklarını peşinen kabul ve taahhüt ederler. IJEPHSS yayım politikasındaki koşul ve şartlar her bir yazar için aynıdır. Kimse için bu kurallar ve koşullar değiştirilmez.

Telif Hakkı Formu’nu buradan indirebilirsiniz.

International Journal of Economics, Politics, Humanities & Social Sciences – IJEPHSS Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.